Wanneer je van sushi houdt…
Wanneer eenmaal kwaliteit hebt geproefd en er van houdt, dan laat het je niet meer los: sushi! Sushi is een van die heerlijkheden uit de Japanse keuken. Top sushi vereist nogal wat: de beste ingrediënten, de instrumenten (materialen), de bereidingswijze, de ervaring van een sushi chef-kok, om enkele belangrijke zaken te noemen. Ook de ambiance en de wijze om sushi te eten, maken het tot een ware happening. Een chef-kok die sushi bereidt heeft hiervoor vele jaren geoefend en geleerd, soms meer dan tien jaar. Voor top sushi vertrouwt men op de chef, zijn kennis en kunde en zijn tools. Top sushi begint niet in de keuken, maar op de (vis) markt waar de chef-kok oog heeft voor de beste kwaliteit, versheid van de producten. De bereiding van top sushi is op zich ook een traktatie om naar te kijken. Wanneer de chef-kok sushi volgens het protocol bereidt, dit meesterlijk eenvoudig, echter niets is minder waar. Elke sushi die de chef-kok je vervolgens voorschotelt is van grote waarde, terwijl je de sushi weg hapt en je je steeds even in de 7e hemel waant, denk je alweer aan de volgende hap. Na een flink aantal te hebben verorbert, vraag je je af welk excuus je moet verzinnen (en met wie) voor een volgende keer…
http://www.youtube.com/watch?v=yuhu4QZJZyw
Waardevolle informatie is als top sushi …
Leuk zo’n reclame voor het eten en waarderen van sushi, maar wat heeft dit in hemelsnaam met business intelligence te maken? Alles! Laat waardevolle informatie nu eens top sushi zijn… Voorwaarde voor waardevolle informatie zijn onder meer de beste ingrediënten (betrouwbare data), een zorgvuldig bereidingsproces (business intelligence), de juiste instrumenten (tools), de kennis en kunde van toppers (business analisten en BI-specialisten) en de juiste protocollen (governance, standaarden, best practices, patterns, e.d.).
Kortom, wanneer u waardevolle informatie wilt hebben -informatie die actiegericht is en leidt tot het gewenste resultaat- dan is het onontbeerlijk om gebalanceerd in alle genoemde onderdelen te investeren. Investeren in alleen instrumenten of in het bereidingsproces is echt tevergeefs wanneer uw grondstoffen niet op orde heeft (motto: garbage-in garbage-out); omgekeerd zult u weinig waardevolle informatie kunnen creëren met betrouwbare data wanneer u louter gebruik zult maken van spreadsheets. Hiermee is niet gezegd dat spreadsheets an sich niet goed zijn, maar dat zij slechts in beperkte mate voorzien in de benodigde functionaliteit en gebruikersgemak om waardevolle informatie te kunnen creëren. Tenslotte, hoe goed en hoe veel ook het business intelligence proces wordt ondersteund en geautomatiseerd, informatieverwerking, interpretatie en toepassen van informatie blijft mensenwerk. Als gebruiker van dit alles kunt u prima worden geholpen met een scala aan moderne instrumenten. Afgezien van eenvoudige rapportages, analyses en dashboards die u zelf creëert en gebruikt gebruiken, wilt u -denk ik- toch ook geadviseerd worden door uw chef-koks (analisten), die -als het een beetje meezit- direct voor u werken dan wel u kunt bereiken in uw business intelligence competency center (BICC). Idealiter wilt u al prototypend tot waardevolle informatie en inzichten komen, die tot de juiste actie aansporen en u naar het gewenste resultaat brengen.
Mocht u nou niet over zulke chef-koks beschikken noch een BICC, dan hoop ik niet dat u zich in het volgende zult herkennen:
Maar het is toch alleen maar hypothetisch, toch?
‘Helaas’ maak ik regelmatig mee dat in organisaties een discussie wordt gevoerd over, en besluiten worden genomen ten aanzien van, het maximaal automatiseren van BI, en dat dit vooral impliceert dat we het over I(C)T, hard- en softwarekeuzes zouden moeten hebben. Dit terwijl BI juist zou moeten beginnen met een missie en een visie (wat draagt BI bij aan/in de organisatie), om dit vervolgens te vertalen in een uitvoerbare BI-strategie en bijbehorende roadmap. Deze komen niet ‘vanzelf’ tot stand, maar vereisen doorgaans de helpende hand van een adviseur. Een goede adviseur schotelt de organisatie, haar medewerkers, voor dat informatievoorziening, sturen en besluitvorming (met relevante, betrouwbare informatie en kennis) mensenwerk is en blijft, en dat -wil men dit op orde brengen, hebben en houden, dat alles in samenhang moet worden gezien.
MM
Foto’s
– Titelfoto: Sushi galore/ lotusutol (CC)
– Tweede foto: Sushi chef / Raelene G (CC)
Hallo Martin,
De titel…… helemaal eens 🙂
Groet Ben
Goede blog, helemaal eens met de inhoud van je verhaal. Hoe herken je de meester? De inhoud van de laatste video herken ik van een organisatie die ik ken…