2009: een jaar om nooit te vergeten

2009: een jaar om nooit te vergeten

Het werd al aangekondigd in 2008: de economie gaat er onderuit. Doemscenario’s, zware negatieve groei, niet alleen zouden meer banken ‘bankroet’ worden verklaard (de DSB in in Nederland), ook ondernemingen van klein tot groot en van zakelijke dienstverlening tot zware industrie zouden het zwaar krijgen, met ontslagrondes, grote werkeloosheid, en een krimpende economie als gevolg. Daarnaast diende ook andere rampspoed zich aan: een vliegtuigcrash bij Schiphol, een aanslag tijdens (op?) Koninginnedag, en op de valreep van 2009 een (mislukte) aanslag op een Trans-Atlantische vlucht van Schiphol naar Detroit.

Klimatologisch zijn we er ook nog niet uit. Waar het klimaat voor de zoveelste keer ‘tropenjaar’ achter de kiezen heeft – in Nederland kwam deed de vorst pas aan het van het jaar zijn intrede en hebben we voor het eerst in 28 jaar een witte Kerst (in een groot deel van Europa) – werd in Kopenhagen ondanks een megalobby geen akkoord gesloten. ‘Gelukkig’ worden we in Nederland steeds groener en hebben we dit jaar een groot windmolenpark in Noord-Groningen geopend en is het bestuit genomen om over 3 jaar een nog groter windmolenpark bij Urk geopend. Overigens moeten de initiatieven van betekenis uit Noord-Amerika, Azië en Afrika komen….

Ondanks alles, individueel en collectief leed meegenomen, is mij 2009 minder tegengevallen dan was voorspeld. Niet alleen omdat de mens we in moeilijke tijden socialer en moediger wordt, maar ook omdat we -maatschappij en economie – toch sterker is dan we dachten. Als IT professional kijk ik terug op een jaar waarin ik in fantastische teams mooie bijdragen heb mogen leveren aan uitdagende projecten bij gerenommeerde klanten. Ik hoop dat wat dit betreft 2010 net zo mooi zal worden.

Hoewel ik normaliter niet in goede voornemens denk, dit suggereert dat je dan ook periodes onderkent waarin je geen goede voornemens heb, beloof ik mezelf dat ik weer wat vaker zal bloggen.

Een gezond, gelukkig, spannend en voorspoedig 2010 toegewenst!

MM

About the Author

Alle informatie op deze blog heeft Martin op persoonlijke titel geplaatst. 'Over Martin' vind je meer informatie via het hoofdmenu bovenaan de pagina.