Michael Jackson en BI

Michael Jackson en BI

Michael Jackson …

3669329664_20b9e880e0_oHet is alweer een kleine zeven weken geleden dat Michael Jackson zich ons weer heeft verbaasd. Nu voor de laatste keer, met zijn dood. MJ gaat de geschiedenisboeken in als een bijzonder mens, als fenomeen, als begenadigd songwriter, als performer, maar ook als iemand waarop verdenkingen rustten, als medisch wonder c.q. misser, als big spender en als The King of Pop en Wacko Jacko. Hoe dan ook je MJ wilt herinneren, zijn aardse leven is -geheel in lijn met dat van andere beroemde artiesten- op een ‘passende’ wijze tot een einde gekomen. M.a.w. een dood waaraan een een ‘luchtje’ kleeft en niet 100% natuurlijk is (is het een medicijnverslaving, een (on)bewuste overdosis, al of niet toegediend door een ander?)….

… en de statistieken

Voor mij is MJ ook één van de BI-helden. Immers, menig single en album van MJ deden de voorgaande grafieken verbleken. (voor)Verkopen gingen sky-high. Ik kan me heel goed inbeelden hoe de ‘platenbazen’ (van Mowtown, Epic) wekelijks (dagelijks?) werden (…en weer worden…) geïnformeerd over de verkoopsuccessen; het lijkt me dan ook geweldig om zo’n rapportje te zien en te constateren dat er wekelijks miljoenen worden binnengehaald, eerst met de Jackson 5 (of is het nu … Five, … 5ive,  J5 of The Jacksons?), later solo met albums als Off the Wall, Thriller, Bad en HIStory. Niet alleen met betrekking tot sales, maar bijvoorbeeld ook met betrekking tot het web. En nu hij dood is lijkt het of de records, zeker in de eerste week, opnieuw worden gebroken. Online downloads zijn nog nooit zo hoog geweest (de afgelopen week zijn het er vele miljoenen geweest). MJ’s dood heeft tot bijzondere trends geleid: Facebook, Twitter, Google (News) en ook gewone reguliere email (maar helaas is dit niet te meten) tonen een enorme toename van webtraffic dat in de uren na zijn dood het gevolg was (9/11 had iets vergelijkbaars toen na de aanslagen en iedereen op zoek was via het Internet en TV naar bewijsmateriaal en TV-beelden; het Web 2.0 tijdperk was toen nog niet echt begonnen – had ze toen al bestaan, was YouTube zeker platgelegd, hetzelfde geldt voor Twitter (overigens wel geinig om te lezen dat dit zelfs een hacker afgelopen week is gelukt…). Punt blijft, en dat geldt voor veel (BI)rapporten: zijn de gerapporteerde cijfers wel betrouwbaar? Voor een ‘interactief rapport’, zie het onderstaande artikel in The Wall Street Journal.

… en de geprognotiseerde verkopen

michael_jackson_8Deze zomer zouden weer tientallen miljoenen euros worden omgezet. De planning was zo goed geregeld. AEG Live (Anschutz Co.) had de allerlaatste 50 concerten gepland die zouden beginnen met een optreden in Londen’s O2 Arena. Helaas, hoe goed de planning ook was verzorgd, de voorbereiding tot in de puntjes geregeld, zo was de uitvoering een stuk minder. Niet dus, miljoenen fans teleurgesteld. Niet op MJ, maar vanwege het feit dat ze MJ (velen voor het eerst) in levende lijve dachten te kunnen zien optreden.  Alle voorbereidingen ten spijt, geen optredens. Fans krijgen hun geld terug, maar de voorbereidingen, tenzij verzekerd, werden een kostenpost waar tegenover geen inkomsten staan. Met andere woorden, business doen is risico’s nemen. Een deel van de risico’s kun je afwenden door hier maatregelen te nemen (zoals een verzekering). Maar lang niet alle risico’s kun je afkopen: het feit of MJ al of niet kan optreden (als gevolg van ziekte, of erger), blijft, ondanks een tot in de puntjes geregelde zorg en verzorging.

… en de muziek

Michael_Jackson HistoryMJ blijven we ons herinneren als iemand met extremen. Maar bovenal via z’n muziek. Sinds z’n overlijden, luister(d)en m’n kids bijna dagelijks naar zijn muziek. Op hun iPods natuurlijk. Onbegrijpelijk dat ze dat voor z’n dood nauwelijks deden. In ieder geval was het me niet opgevallen. Binnen een paar dagen weten ze precies wie MJ is en kunnen ze zijn muziek meezingen (ook m’n jongste van 6). Wat je ook van MJ vindt, z’n muziek is en blijft onsterfelijk… Dus in plaats van de groen (platenbazen, contentproviders) en rood (concertorganisatoren, sponsors) gekleurde rapporten, hebben we individueel eigenlijks niets aan BI. Immers, informatie is sterfelijk (vergankelijk), in tegenstelling tot de muziek van Michael Jackson, die is en blijft onsterfelijk!

Referenties

Copyright

About the Author

Martin Misseyer (1964) is als CIO werkzaam bij Ordina. Zie de pagina 'Over Martin ...' Alle onderwerpen en commentaren van zijn hand zijn op persoonlijke titel gemaakt.