Web 2.0: van nut tot noodzaak …

Web 2.0: van nut tot noodzaak …

En toen was er Web 2.0 …

Pas ergens in het najaar van 2007 besefte ik me dat ik al jaren eerder Web 2.0 had omarmd. Inmiddels is het medio 2009 en kan ik me gerust een ervaren gebruiker noemen. Maar ik ben er nog steeds niet uit. Web 2.0 is nuttig en noodzakelijk, maar waar sta ik nu, staan we met z’n allen en wat zou ik anderen moeten adviseren? Als je me dat ‘koud’ zou vragen zal ik waarschijnlijk wartaal uitslaan. Dus bedacht ik me maar eens een overzicht te maken van mijn Web 2.0 gebruik. Voor het onderstaande overzicht maak ik gebruik van The Conversation Prism, gemaakt door Brian Solis en Jesse Thomas.

the-conversation-prism

Must have

Blog

Na vele blogs te hebben bekeken, heb ik dan toch besloten om me in een blog experiment te storten. Alle plussen en minnen afwegende heb ik deze keuze gemaakt. Technisch stelt het bloggen niks voor -natuurlijk wil ik alles zelf doen- en is de software, ik gebruik WordPress via m’n eigen domein, de afgelopen jaren met sprongen vooruitgegaan. Functioneel kost het zoveel tijd als je zelf wilt. Omdat ik niet van het halve werk ben en geen veredelde nieuwszender, kost het posten me dat toch wel één tot enkele uren per week. Ik heb het er het voor over en het bevalt bijzonder goed. Ik ben benieuwd of ik er over een (half) jaar nog steeds zo over denk.

Wiki

Voor 2004 kwamen we -uiteraard- steeds vaker via Google uit op Wikipedia. In het najaar van 2004 besloot ik om te experimenteren met wiki’s. Met name Mediawiki, Apache, MySQL, zowel op Windows als Linux. In eerste instantie alles handmatig installerend, later met XAMPP. Eind 2006 kwam ook Atlassians Confluence op mijn pad. Naast eigen wikis begon ik in 2007 ook te kijken naar hosted wikis als Wetpaint en Wikia. Hoewel ik op een blauwe maandag ook wel naar DocuWiki, PBworks voorheen PBWiki en Twiki en XWiki heb gekeken, zijn Mediawiki (OSS) en Confluence de belangrijkste metawikis die ik actief gebruik. Voor het maken van USB wikis is hier in 2008 de MoWeS wrapper bijgekomen. M.b.t. de toegevoegde waarde van wiki ben ik bijzonder tevreden; in mijn professie kan ik niet meer zonder. Zowel bij Ordina als bij steeds meer klanten werpen het gebruik van wiki zijn vruchten af.

Crowdsourced content

Ik ben al meer dan vijf jaar een gebruiker van Wikipedia. Uiteraard niet de enige bron die ik gebruik, maar over het algemeen vind ik de content zeer goed. Bijzonder tevreden over Wikipedia. Is ook bijna altijd beschikbaar.

Document/content

Hoewel ik er niet dagelijks gebruik van maak, moet ik toegeven dat ik regelmatig gebruik maak van Slideshare en Scribd. Ik juich het van harte toe wanneer er open content beschikbaar komt op een direct presentabele/leesbare wijze. Ik moet me voornemen om een aantal presentaties en artikelen ook via deze manier te verspreiden. Ik zal er aan gaan werken.

Interest an curated networks

Vanaf 2006 begon ik te kijken naar social networking. Na kort geëxperimenteerd te hebben met XING (toen heette het nog OpenBC, is meer voor de kleine zelfstandige), ben ik al lid geworden van LinkedIn (meer neutraal zakelijk netwerk, beperkte integratie met andere content) en Plaxo (bedoeld voor zowel zakelijke als privésfeer, maximale integratie met andere content). Hoewel ik ook andere netwerken heb geprobeerd (Spoke, ZoomInfo, Naymz) ben ik van mening dat ik met de drie bovenstaande netwerken in principe alles afdek.

Photo sharing

Wij zijn redelijk laat overgestapt op de digitale camera. Op een gegeven moment leek het me handig om fotomateriaal voor de familie en kennissen online te plaatsen. Sinds een paar jaar maak ik naar tevredenheid gebruik van Google’s Picasa. Mooie mix van lokale/desktop tool en centrale dienst. Voor diverse zaken gebruik ik ook foto’s. Neem bijvoorbeeld deze blog. Aangezien ze een privéblog is, kan ik foto’s gebruiken onder het creative commons licentiemodel. Dit houdt in dat ik fotos die onder dit licentiemodel op Picasa, Flickr, Google Images, e.d. zijn geplaatst, kan gebruiken (mits ik voldoe aan de gestelde voorwaarden). Zakelijk gezien maak ik af en toe gebruik van commerciële sites zoals Stockxpert. Echter, elke keer dat ik een foto gebruik moet ik ‘m opnieuw downloaden.

Multimedia

In het begin was ik een beetje huiverig voor al die diensten waar filmmateriaal te plaatsen en te halen is. Diensten als YouTube, Dailymotion, Revver en Google Video, zijn toch wel erg handig. Dit betreft vooral filmpjes over commercials, uitleg van nieuwe tools en bijvoorbeeld onderwerpen. Zakelijke materialen vind ik nog zelden interessant. Meestal kijk ik eerst op YouTube, maar de laatste tijd ook meer op de bekendste andere diensten.

May have

Social networking

Ik ben op Hyves gegaan om mijn kinderen voor te zijn. Het heeft meer dan een jaar geduurd voordat de oudste twee zover waren. Inmiddels zitten ze op Hyves en is duidelijk dat ik een tamelijk passieve Hyves gebruiker ben. Op een blauwe maandag heb ik me aangemeld voor Facebook. Doe er feitelijk niks mee. Ik ben er niet op tegen, maar ik zie me niet als een actieveling op een meer voor de vrije tijd bedoeld netwerk.

Micromedia

Een van de hypes van dit moment zijn Twitter (voor iedereen) en Yammer (een aan Twitter vergelijkbare dienst voor organisaties). Onlangs sprak ik Brian Lacroix van WorkVoices die het gelijknamige product op de markt hebben gebracht. Hoewel ik Yammer (een experiment) gebruik, lijkt me WorkVoices beter (hoewel ik er niet mee heb gewerkt). Zoals zoveel Web 2.0 diensten ben ik meer voor de zakelijke aspecten en zie ik Twitter minder zitten. Ik heb er in ieder geval nu geen tijd voor en m’n GSM nodigt ook niet uit om te Twitteren. Ik heb er in ieder geval helemaal geen geld voor over om het wel te gaan doen. Ten aanzien van Yammer zit ik op het vinketouw, enerzijds af en toe leuke dingen, anderzijds veel bla bla…

Might have

Social bookmarks

Een hele tijd geleden heb ik me aangemeld voor Del.icio.us. Ooit een paar bookmarks aangemaakt. Ik heb er helemaal niks mee. Ook hier geldt, wanneer het in een (zakelijke) wiki is, ben ik neutraal, maar de hele wereld laten zien welke bookmarks ik allemaal heb, kost me te veel tijd (beheer, onderhoud).

Don’t have

In de conversation prism staat nog een flink aantal andere categorieën. op een enkel experiment na, gebruik ik tools uit deze categorieën niet. Uiteraard onder voorbehoud, ik kan er immers wat snel overheen hebben gelezen.

Hoe nu verder?

Ik denk dat sommige diensten zullen fuseren, grote jongens zullen interessante kleine diensten overnemen (een Hyves zou interessant kunnen zijn voor een Facebook of een MySpace). Daarnaast zullen een aantal diensten vanzelf verdwijnen. Uiteraard zullen er weer nieuwe diensten ontstaan. Transparante integratie, m.a.w. direct gebruik maken van de informatie van andere aanbieders (dus niet opnieuw uitnodigen), lijkt mij een van de meest gewenste functionaliteit.

Daarnaast denk ik dat je een bewuste keuze moet maken van welke dienst je wilt gebruiken. Accepteer dus niet zonder na te denken elke uitnodiging die je ontvangt. Mijn overall conclusie is dat Web 2.0 de afgelopen jaren steeds nuttiger is geworden en dat, wanneer ik naar mezelf en m’n eigen omgeving kijk, het nut is verworden tot een noodzaak: we kunnen niet meer zonder. Ik ben hiernaast benieuwd wanneer we kunnen spreken van het bereiken van Web 3.0, waarvan sommige (Sir Tim Berners Lee, Nova Spivak) aangeven dat we er echt naar toe moeten – het wordt dan nóg beter…. Hoewel, terug naar Tim O’Reilly, die vindt dat de meeste Web 3.0 zaken al in Web 2.0 worden beschreven…

Afbeelding 1: Tim O’Reilly, oprichter en CEO van O’Reilly Media Inc. en Web 2.0 visionair. Locatie: ETech07 een door O’Reilly Media georganiseerd event. Fotograaf: Takeshi. Afbeelding 2: Brian Solis en Jesse Thompson van JESS3.

En toen was er Web 2.0 …

About the Author

Martin Misseyer (1964) is als CIO werkzaam bij Ordina. Zie de pagina 'Over Martin ...' Alle onderwerpen en commentaren van zijn hand zijn op persoonlijke titel gemaakt.