Vertrouwen

Vertrouwen

Terwijl de zon schijnt en op de achtergrond vrolijke, opzwepende muziek wordt gespeeld, waren de presentatoren op de Ordina Open een stuk minder positief gesteld. De heren Van Duijn, Middelkoop en van Wijnbergen deelden hun visie over de kredietcrisis en de toekomst van de financiële sector met de aanwezigen. De meningen van de sprekers liepen op details absoluut uiteen, maar de strekking was duidelijk: de crisis is zeker nog niet voorbij. Hoe ernstig de crisis van vandaag de dag is en nog wordt, is onder de aanwezige sprekers een punt van discussie. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat er moeilijk prognoses kunnen worden afgegeven.

Deze onzekerheid over het verloop van de crisis is tekenend. De meningen zijn verdeeld en weinig mensen durven harde cijfers en verwachtingen uit te spreken. Ook over de aanpak van de huidige crisis verschillen de sprekers van mening. Een ding is wel duidelijk: geen van de sprekers vertrouwen op een snel, definitief en automatisch herstel en geen van de sprekers vertrouwen er voor honderd procent op dat de huidige aanpak van de crisis de juiste is.

Dat is in ieder geval een gemene deler in alle presentaties: vertrouwen. Vertrouwen in de toekomst, en vertrouwen in de economie. De financiële wereld moet vertrouwen op de wet- en regelgeving en het ingrijpen van de overheid. De overheid moet op haar beurt kunnen vertrouwen op de besturing van de financiële instellingen. En de klant moet vertrouwen hebben in haar bank en verzekeraar, maar ook in het herstel van de crisis. Dat vertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen het afgelopen jaar. Vandaag maakte het CBS nieuwe cijfers over het consumentenvertrouwen bekend. En deze zijn niet positief. Alle reddingsacties ten spijt, de consument ziet de toekomst nog steeds somber in.

Alle sprekers van vandaag haalden het consumentenvertrouwen aan. Maar met name als feit, gepresenteerd in grafieken en gecombineerd met diverse andere feiten en cijfers. Zeer interessant, maar tegelijkertijd ook met een zeer wetenschappelijke insteek. En juist die insteek zien we nu zo veel om ons heen als het gaat om de crisis. Terwijl ‘gewone mensen’ uiteindelijk weer vertrouwen moeten krijgen. Vertrouwen in de economie, in de financiële instellingen, in de overheid en in de markt als geheel. En zijn uitgebreide financiele analyses met een wetenschappelijke insteek wel de beste methodes om met die gewone man in contact te komen en zijn vertrouwen te herwinnen? Tony Bosma, partner bij Ordina en Futuroloog, gaf in zijn presentatie over de consument van de toekomst al een aftrap: we moeten onze gewoontes loslaten om de consument nu en in de toekomst te kunnen bereiken.

Dit geldt natuurlijk ook voor de financiële sector: de crisis dwingt ons allen om onze gewoontes los te laten, om innovatief te denken, met elkaar in gesprek te gaan en de nieuw ontstane kansen te benutten. Deze nieuwe kansen kwamen overigens ook heel tastbaar aan bod. Zo hadden de sprekers wel de nodige beleggingsadviezen. Van Duijn adviseert een ieder om de blik te richten op Emerging Markets zoals China, en op grondstoffen. Middelkoop sloot af met een gouden tip: goud is volgens hem de beste belegging voor de komende tijd. Zo zie je maar weer, ook de belegger blijft kansen zien. En dat geeft mij alweer wat extra vertrouwen!

Tony Bosma heeft overigens ook een uitgebreid blog geschreven over de presentaties van vandaag. Zie www.extendlimits.nl en blog.ordina.nl voor zijn bevindingen.

About the Author