Innoveren met Lego

Innoveren met Lego

Wat doe je als er wordt gekozen om de IT-omgeving anders te gaan inrichten? En om dit bovendien ook nog eens te organiseren met een externe IT-partner en je er daarmee voor kiest om niet meer alles in eigen hand te houden? Eén overheidsinstantie wist het in ieder geval wel: als toch alles anders moet, dan doen we ook de aanbesteding anders!
 
En dus werd een team samengesteld om een selectie te maken uit de deelnemende IT-partners en het gehele traject vanaf de aanbesteding tot en met oplevering van de nieuwe IT-omgeving te organiseren en te begeleiden. De aanwezige heren van de IT-partners moesten wel even met hun ogen knipperen: aan de andere kant van de tafel troffen zij enkel vrouwen. Terwijl je in de media leest dat er een tekort aan vrouwen in de ICT is, waren bij deze projectgroep de mannen absoluut in de minderheid! Het is wel eens verfrissend om te zien dat het ook anders kan.
 
Nadat de heren gewend waren aan hun gesprekspartners, werden de ‘mannen in pak’ geconfronteerd met een zeer vernieuwende manier van aanbesteden. Presenteer niet in dikke pakken papier welke ingewikkelde, technische oplossingen je wel niet hebt bedacht, maar laat maar zien hoe je werkt! En wel met behulp van lego. De partners moesten met behulp van lego een ‘architectuur’ bouwen, en deze laten zien. De resultaten waren zowel verrassend als verfrissend. Kortweg waren de reacties in te delen in drie categorieën: de eerste kwam terug met een hoop legosteentjes en de mededeling “Met dit materiaal kan ik helemaal niets!”. De tweede kwam terug met een enorm blok, gemaakt van legosteentjes, en 1 draaibaar armpje er aan vast: “Kijk, we hebben flexibiliteit ingebouwd!”. De derde kwam met een berg van deels losse, deels samengevoegde blokken van Lego, met de extra mededeling “Wij hebben alvast een deel voorbereid, laten we de rest samen doen!”.
 
De laatste reactie viel in de smaak. Tenslotte zijn sommige projecten goed volledig uit handen te geven, maar andere vereisen juist die intensieve samenwerking en creativiteit. Zodat IT-partner en opdrachtgever samen toewerken naar de beste eindoplossing. In dit geval een oplossing met de nodige creativiteit en innovatie. Waar het traject ook al mee begon. En waarbij, zoals zo treffend in de selectie werd geïllustreerd, je soms alle vooroordelen los moet laten en je je moet laten verrassen. Met vernieuwende materialen moet werken. Zaken van een andere kant moet proberen te bekijken. Zo zie je, ook als IT-partner wordt je wel eens verrast door nieuwe invalshoeken. En dat is belangrijk. Als wij tenslotte innovatie en flexibiliteit propageren, kunnen we de bal ook terug verwachten. Het is inspirerend om te zien hoe opdrachtgever en IT-partner dat spel samen aan gaan.

About the Author