Kopzorgen

Kopzorgen

Tijdens de inleidende presentatie van Hugo Kruijssen op de Ordina Open vandaag werd duidelijk welke veranderingen de zorgsector ondergaat. Terwijl de ogen van het land gericht zijn op kostenbesparingen, ook in de zorg, moet de zorgsector tegelijkertijd tegemoetkomen aan een scala van veranderende eisen. Van consument tot verzekeraar en brancheorganisatie: alle partijen stellen op hun beurt nieuwe eisen aan de zorgverleners.

Denkt u dat dit zich beperkt tot nieuwe medische ingrepen en de veel besproken kostenbesparingen in de zorg? Dan heeft u slechts voor een deel gelijk. Medische ontwikkelingen zijn natuurlijk van constant belang. Maar naast deze ontwikkelingen en de genoemde kostenbesparingen, speelt er zoveel meer. De consument wil inzicht in sterftecijfers. De NZa adviseert vrije prijzen voor een deel van de ambulante GGZs. Het fenomeen Zorgmarketing doet zijn intrede. Dit zijn slechts een aantal onderwerpen die onlangs in diverse media zijn verschenen. U ziet: organisaties in de zorgsector hebben met voldoende veranderingen rekening te houden. Genoeg stof voor de nodige kopzorgen.

Al deze veranderingen eisen in ieder geval 1 ding: inzicht! Als de organisatie zelf inzicht heeft in haar informatie, kan zij dit ook makkelijker inzichtelijk maken voor andere partijen. Zo krijgt de patient alle informatie die hij/zij verlangt (niet alleen sterftecijfers maar ook verzekeringsinformatie, informatie over wachtlijsten, etc), kan het management snel keuzes maken (bijvoorbeeld op het gebied van specialisaties en kosten) en heeft de marketing-/communicatieafdeling de benodigde informatie voor een goede marketingstrategie.

In theorie biedt goede management informatie de organisaties in de zorg dus voldoende inzicht om meer te kunnen bewegen met de veranderingen in de markt. En kunnen een hoop kopzorgen voorkomen worden. Blijft de vraag natuurlijk: hoe zal dit zich in de praktijk ontwikkelen? Informatie hebben is een ding, er iets mee doen is een tweede. Zijn zorgorganisaties zelf wel klaar voor de veranderingen? De opkomst bij de presentatie vandaag is hoog. De wil is er dus bij zorgorganisaties en dat geeft moed. De spelers staan klaar, het belooft een spannende match te worden!

Bekijk zelf de presentaties van vanmorgen op www.ordina.nl

About the Author